Familia Iacobuţă

Familia IacobutaFamilia Iacobuţă Laurenţiu şi Mărioara sunt căsătoriţi din vara anului 2006 şi au un băieţel născut în iunie 2007. Locuiesc în prezent într-un apartament de trei camere, proprietatea părinţilor cumnatei Mărioarei. Într-un apartament de 60 mp, cu două  dormitoare, o sufragerie, bucătărie şi baie locuiesc 8 adulţi şi 2 copii din care cele două fete ale proprietarei, spaţiu total insuficient celor 10 persoane, având în vedere că cele două fete ale gazdei sunt deja majore şi au nevoie şi ele de un spaţiu de locuit adecvat.

În apartamentul cu trei camere de la etajul 4, familia Iacobuţă ocupă un dormitor. „Este destul de greu să locuim atât de multe persoane într-un apartament. Fiecare familie are nevoile şi problemele ei, de cele mai multe ori diferite, nu putem si nici nu avem intimitatea necesară familiei”, spune Mărioara. „Cu toate că suntem ca o mare familie, fiind rude, treburile gospodăreşti le facem toţi împreună, iar pentru mâncare şi alte cumpărături necesare pentru casă, punem bani la un loc. Când gătim, o facem pentru cele 10 persoane şi aproape de fiecare dată trebuie să gătim zilnic. La baie ne-am făcut un fel de deoarece avem o singură baie şi trebuie să o folosim toţi” o completează Laurenţiu pe Mărioara. 

„Ne dorim foarte mult să avem o casă numai a noastră şi mai mult spaţiu pentru a putea primi şi prietenii în vizită, iar Matei Daniel să aibă camera lui când va creşte mai mare. De asemenea, ne dorim mult să avem o bucătărie numai a noastră. Am încercat să închiriem un apartament, dar chiria este prea scumpă…nici de la bancă nu am reuşit să luăm un împrumut pentru o casă”, ne povesteşte Laurenţiu cu emoţie în glas.

Nu au încercat să depună la Primărie o cerere pentru o locuinţă de la ANL, deoarece sunt căsătoriţi de puţin timp, iar veniturile pe care le au nu i-ar fi făcut elegibili. Totuşi s-au interesat de condiţiile pe care ar fi trebuit să le îndeplinească şi ce şanse ar fi avut şi au fost total dezamăgiţi deoarece sunt foarte multe familii înscrise, iar locuinţele ANL ce se vor construi în perioada următoare nu vor acoperi nici pe departe solicitările care există.   

Despre casele construite de către Door to Home au auzit de la cunoştinţe şi au văzut anunţul de selecţie a familiilor pentru anul 2007. Au depus cerere în toamna anului 2006 şi, cu toate că în prima fază nu au fost selectaţi, au înţeles că sunt şi alte familii mult mai în nevoie decât ei dar nu s-au dat bătuţi ci au sperat în continuare că bunul Dumnezeu îi va ajuta şi pe ei să aibă o căsuţă numai a lor.

S-au bucurat ca nişte copii când li s-a comunicat că au fost  selectaţi, cu toate că ştiu că le va fi foarte greu în perioada următoare: „Munca pe şantier este grea, dar plăcută, mai ales că lucrezi pentru viitoarea ta casă şi îi ajuţi  şi pe cei din jurul tău”, ne spune Laurenţiu.

Vor ca viitorul lor cămin să fie simplu, „să aibă o curte, o căsuţă pentru un căţel şi multe flori în faţa casei”...şi, abia apoi, se vor putea gândi şi la o surioară pentru Matei, povesteşte  entuziasmat Laurenţiu.

 

Misiunea noastra

Door to Home este o organizatie neguvernamentala, non-profit, care construieste, renoveaza si reabiliteaza locuinte simple, decente si accesibile ca pret, pentru si impreuna cu cei defavorizati, cu ajutorul voluntarilor si al resurselor din comunitate.

Contactați-ne

Door to Home
Str. Bogdan Voda, nr. 12, Cam. 14
Rădăuţi, Suceava, 725400
România

E-mail: info@doortohome.ro
Tel: 0230 - 562751

Conectează-Te

facebook